Меню
· Начало
· АРХИВИТЕ_СА_ЖИВИ
· Топ_50
· Рубрики
Кръстоносци (не по Сенкевич)
хахо и хохоDemonwind написа
Историята се случи някъде през 90-те години на миналия век. Лято в София... Топли вечери в градинката пред култовия "Кравай", пеене на птички и алкохол (предимно наливна ракия, кайсиева) на корем.

Та събрали се бяхме значи едно ядро, начело с мен, Краси Ватмана и Джако, около което гравитираха още куп пиянки със залитания по блек и дет метъла. Ракията се продаваше пред два ъгъла навътре в уличките, като за целта винаги се идваше с празно шише от литър и половина от кока кола (най-често) или някакво друго носещо ръжда питие. Вакханалията започна някъде към 18,30 - моя милост и Краси Ватмана отидохме да изкараме въздуха на пластмасовото шише. Задължително купихме и разредител - добре парфюмирания с аромат на кайсии спирт си вървеше прекрасно с кутия натурален сок от същия плод.
Напълнили скъпоценната течност, седнахме блажено на едно пейка, отпихме по една глътка и запалихме по един "Житан" (добрия стар "Житан", не тая боза, дето сега се продава по магазините и е по-слаба и от Арда - като дръпнеш та те бие в петите).
Вечерта вървеше определено добре (магазинчето за пукницата беше денонощно и притеснения по този въпрос нямаше), когато изневиделица отнякъде се появиха поклащайки се добрия стар Венци Киса и една изрезка, носеща литературното име Реми (с ударение на последната буква). За Венци се знаеше, че пие и друса, а за Реми, че друса, ама за сметка на това яко и с каквото намери. Но за разлика от останалите дрогари, дето напълниха рано-рано гробищата, Реми си беше експериментатор - пробваше и никога не изпадаше в състояние на крайна абстиненция. Обаче тогава явно беше прекалил с пробването, защото както идваха към нас, чиляка нещо преплете краконците, напъна се да направи още една-две крачки и се сгромоляса като имперска канонерка, уцелена от джедайско оръдие. Добре, че Първа градска е на две крачки, та успя да прескочи трапа...
Но, да се върнем на Венци Киса. Въпросния господин водеше със себе си своята приятелка (само приятелка) Нели Венъмката - същество от женски пол, с висше образование, чиито външен вид предполагаше прекалена (зло)употреба на алкохол, и то ежедневно. Тази вечер определено не бе най-добрата на Нели - явно нямаше пари и търсеше нещо, с което да се накаканиже, по възможност на аванта. Е, нашата компания беше насреща, пък и ние сме ларж - не гоним никого, та приютихме двамата другари. Венци извика:
- Давайте бързо шишето, че има човек с абстиненция!
Едва тогава забелязахме, че Нели е цялата потна, с мътни изпъкнали очи и определено нездрав вид. Джако й подаде бутилката, Нели я пое, едвам отвинти капачката и надигна... Само как надигна - всеки уважаващ себе си руснак ще спре да пие след подобен гълток - има няма една трета шише. Метаморфозата беше светкавична и пълна - очите на Венъмката светнаха като на манастирски котак, потта изчезна и езика се развърза, ръсейки предимно несвързани брътвежи, гарнирани с поклащане на глава, наподобяващо куфеене, но без да се знае на каква точно музика. Венци поговори малко с нас, но след няколко гълтока и той обели очи и се пренесе в паралелния свят на паркизана, където от всеки ъгъл го дебнеха караконджоли и гундураци...
След като вече порядъчно се бяхме наквасили, решихме да послушаме и музика, като за целта идеалното място без родителски тела беше убежището на Краси Ватмана... Понеже последните трамваи вече се точеха, решихме да избегнем ходенето пеша и да се придвижим с някой от тях (Ватмана си имаше приказка с колегите, та в трамвая се пушеше, пиене и псуваше на воля - те и без това нощните ватмани си бяха пияндурници от класа). Оставихме спящите ангелчета Венци и Нели, като обаче решихме да си направим гавра и "завихме" Венци с един кръгъл пътен знак, който Фринко довлече след поредната "пиш" пауза... Точно този знак щеше да изиграе много лоша шега в живота на Венци Киса...
На другия ден се събудихме сами - аз и Краси Ватмана. Бяхме спали на вале (характерна пиянска конфигурация, при която чорапите на единия са навряни в носа на другия), а в главите ни малки зелени човечета чукаха камъни (като преди това се бяха изсрали в устите ни).
- Бегай за бира бе, кво си ми заврял тия миризливи чорапи! - изръмжа махмурлийски Ватмана и ме изръчка да стана от леглото.
Магазина за бира беше на две крачки и отваряше рано, та не пропуснах възможността да се изпълня от топлината и красотата на лятната утрин. Столицата се разбуждаше, отвсякъде миришеше на зеленинка и в този момент ти се струва, че това е рая. Бирения рай на махмурлиите. Напълних две торби с Астика (онази със станиола около капачката, дето приличаше отвсякъде на бира) и се отправих обратно към бърлогата на Ватмана. Оттам вече звучеше Slayer на доста сериозни децибели. Намерих Ватмана да се хили като пача, излегнал се на пиянското леговище.
- Кво се хилиш бе? - директно му отправих въпроса.
- Абе, ти знаеш ли какво е станало? вика ми и още повече се хили.
- Че отде да знам, нали бяхме на черешата? - ококорен му отговарям.
- Снощи Венци са го прибрали с психиатрията - и се хвана с две ръце за корема от смях...
Никой не може да каже какво точно се беше случило - може би дори и Николко Гнома, който беше станал съучастник на Венци в приключението му.
Това, което може би е станало, ще се опитам да го разкажа съгласно моето виждане - всеки може да си го интерпретира както иска и както му е по-смешно.
По някое време на Кравай пристигнал добре наквасения Николко Гнома, който открил лежащия Венци, покрит с пътния знак. Нели най-вероятно я е нямало, иначе може би щеше да участва в последващите събития в ролята на Росинант.
Да опиша преди това с няколко думи Венци Киса - дълъг към 1,90 м., слаб като чироз, с физиономия на Алис Купър, ходещ с ластични дънки (по онова време) и чизми до под коленете. Фигура, идеално вписваща се в представите за Дон Кихот де ла Манча (или за персонаж от филм за зомби). Николчо Гнома - пълна противоположност на Венци - нисък (но пък, за разлика от Санчо на Сервантес - слаб) и с коса до гъза.
Та последния намерил "господаря" си и го събудил. Онзи, като е видял пътния знак (кръгъл), решил, че е на бойното поле и трябва да срази враговете си. За целта се развихрили с Гнома, Киса се отбил до дома си (който не е много далеч от Кравай), където държал "рицарски" доспехи, изработени от ... кюнци за кюмбе. Имал и бял чаршаф с изрисуван червен кръст на него, заедно с кофа с дупки за очите (закъде без рицарски шлем). "Мечът" на "кръстоносеца" представлявал средно дебела ПВЦ тръба, задигната от близкия строеж, а за копие - парче от стар гръмоотвод, който Николко вярно носел зад "господаря" си...
Та в този си каяфет Венци тръгнал на поход срещу "злите сили", които незнайно защо се подвизавали по "Граф Игнатиев". Подкрепил морната си душа с още паркизан, дал зобец на Николко и ... let the party begins! Смешно ми е само като си представя какво са изпитали влюбените двойки, наслаждаващи се на лятната нощ, видели изплуващия от мрака "кръстоносец", който тичал с кански викове, размахвайки "меча" си. Николко едвам смогвал да го догони. Как и къде са ги хванали куките, не се знае, но (според Николчо) при залавянето им Венци заплашително ги попитал:
- Вие знаете ли кой съм ааазззз???
- Кой си ти бе - запитали ония очаквайки всичко, но не и това:
- Аз съм Кумчо Вълчо и сега ще ви изяяяяммм!!!
Оттук нататък пътят на Венци към Суходол е бил отворен. Николко се отървал само с краткотраен престой в психиатрията...
Срещнахме Венци отново след около месец - два. Никой не го попита за тази история, но той може би се досещаше защо бяха тези игриви пламъчета в очите и скрития кикот зад гърба му. Беше си довел Бате Вени - напълно изпаднал хеви-метъл (впрочем дори това не бе останало от него), събиращ вторични суровини, за да изкара пиенето за деня. Тъжна картинка. По-късно последния почина - цирозата, за разлика от свинския грип, не прощава.
Венци е жив и здрав, даже напоследък се появява по медиите - завалията знае да оцелява, дано живее още дълги години - поне никому не е сторил зло.
Ватмана вече спря да кара Железния кон - вече се отдаде на заслужена почивка като маневрист в депото. Джако се бори с живота, и то доста успешно - воблерите (вид изкуствена стръв за риба) му се продават като топъл хляб, даже кандидатства и за евросубсидии за доразвиване на фирмата. Има си жена и скоро се надява да се клонира. За Фринко, Бранко, Николчо Гнома, Нели Венъмката и другите изрезки от култовото сборище не се е чувало нищо от години (поне аз не съм чул, а като се замисля, може би и не искам).
Моя милост е далеч, спомняйки си с умиление за събитията от онези времена. С Ватмана се чуваме рядко, с Джако също. Всеки пое по пътя си - за добро или за лошо аз реших да напусна родното си място и държава. Не че сега не пия, но гледам да го правя по-рядко, и най-вече не пред сина си, който вече осъзнава много добре значението на думата "пияница" и нямам ни най-малкото желание да ме отъждествява с нея.
Както казват - животът си тече, остават спомените. Весели или тъжни - преценете сами...

Очаквайте скоро "Една разумно изкарана нощ"
Публикувано на 02-07-2009 @ 00:00:00 EEST от blondie
 
В тази рубрика
· търси в рубрика: хахо и хохо
· търсене в статии от: blondie


най-четената статия в: хахо и хохо:
Перфектният ден!

рейтинг на статия
средна оценка: 4.51
Гласове: 45


отдели само 1 секундичка и гласувай за статията:

отлично
мнооо добре
добреее
Regular
лошооооо

опции

 разпечатай статията разпечатай статията

Свързани теми

хахо и хохо

коментарите са си собственост на тоя дето ги поства. ние не носим никаква, ама никаква отговорност за съдържанието им.

анонимниците не могат да тургат коментари. аре да се регистрираш, а?