Меню
· Начало
· АРХИВИТЕ_СА_ЖИВИ
· Топ_50
· Рубрики
Безвремие
анализиhamelin написа
Беше вечерта около 19 часа. Влязох в кварталния магазин с намерението да си купя съвсем малко сирене. Имаше голяма опашка и беше ясно, че ще почакам.

Зачаках чинно и в един момент виждам как една баба стои пред витрината и разглежда. Постоя пред едната, после загледа другата. Гледаше всичко подред, салама, сиренето, млякото.....сигурна съм, че половината неща дори не знаеше какво са. Имаше най-тъжния вид, който съм виждала, на ненужен човек. Докато тя стоеше и гледаше витрините огледах опашката – никой не я забелязваше или се правеше, че нея я няма там. Продавачката, дребна проста женица, без един преден зъб, втори, с къса коса отгоре накъдрена, тук там се мяркат жълти кичури. Съседка ми е, познаваме се. Обсужва една дебела сви..пардон..жена, която накупи сто неща, изръси една камара стотинки на земята и докато ги събираше двете с продавачката се кискаха като жаби „Ти Ванче ги ръсиш щото имаш” й викаше комшийката ми. Бабата все още гледаше. Тя също ми е съседка. Постоя достатъчно, че да ме накара да се смачкам тотално. Излезе и застана пред магазина, сякаш не знаеше накъде да тръгне, а бабето е с всичкия си, чиста е, не е някоя луда миришеща на пикня. Просто си стоеше отпред и гледаше към покривите на блоковете. В едната ръка държеше чантичка, вътре имаше хляб, бисквити, обикновени и малко сирене, толкова колкото и аз щях да взема. В другата шепа явно стискаше стотинки. Като я гледах така си представих как си прибираш в къщи, гладен, ненужен, там никой не те чака и цялото време на света дето имаш ти е непотребно.
Тогава тя разрови с пръст стотинките в ръката си и се върна в магазина. Никой пак не й обърна внимание. На ред беше едно момиче с анцуг с бели кантове и бална прическа. Отделих се от опашката и отидох при нея. Попитах я:
- Какво гледаш?
- Ааа гледам тука, то и вие мале, младите как преживевате.....започна да се оправдава като хлапе, което си хванал да зяпа черешата на комшията – аз си правих една операция, а сина ми е по държавите – продължи тя.
- Кажи с какво мога да ги помогна? – казах й аз и сложих ръка на бузата й. Тя почти заплака – Ааа с какво да ми помогнеш мале, знам, че и вие немате!
- Кажи какво ти се яде, моля те, че няма да заспя тая нощ – настоях, въпреки, че имах керливи три-четири лева в джоба си.
- Гледам тука тоя салам „Камчия”, от един лев ли е?
- От един е, и аз такъв взимам. Ела с мене.
Беше ми дошъл реда. Момичето с прическата тъкмо приключваше с покупките, които не бяха малко, а продавачката със свинските очички весело се смееше, нещо се приказваха видиш ли...
Поръчах един салам и две вафли, първите които мернах и знаех, че тя може да яде, нямаше зъби горката. Бабето стоеше до мен и притеснено нещо ми говореше, съвсем тихичко. Очевидно беше, че я е срам, зад мен опашката растеше. На мен също ми беше неловко. Подадох й плика с покупките, ако въобще могат да се нарекат така и й казах: Готова си. Тя заплака без сълзи:
- Да си жива и здрава мале! Дай да те цуна. Имаш ли родители мале?
- Имам.
- Да са ти живи и здрави!
Сложих пак ръка на бузата й бабката ме целуна, обърна се и тръгна. Простата ми комшиика зад щанда ме гледаше надменно.
- Тя ли та накара да й го купиш? Е сега ша стигне до таме е те и ша ми го върне.
- Не ме е накарала. Тя не може да ме накара да направя нещо ако не искам. – й отговорих аз и се зачудих направих ли нещо добро или само унижих жената. Стана ми толкова гадно, че направо ми заседна буца в гърдите. Прибрах се в къщи, а главата ми се пръскаше от болка, не можех да си отворя лявото око чак. Пред погледа ми беше само образа на оная проста селянка без един зъб. И реших: И с тая повече няма да говоря......
Публикувано на 02-10-2009 @ 09:51:57 EEST от blondie
 
В тази рубрика
· търси в рубрика: анализи
· търсене в статии от: blondie


най-четената статия в: анализи:
ПЪРВОТО ЕБАНЕ

рейтинг на статия
средна оценка: 4.15
Гласове: 73


отдели само 1 секундичка и гласувай за статията:

отлично
мнооо добре
добреее
Regular
лошооооо

опции

 разпечатай статията разпечатай статията

Свързани теми

анализи

коментарите са си собственост на тоя дето ги поства. ние не носим никаква, ама никаква отговорност за съдържанието им.

анонимниците не могат да тургат коментари. аре да се регистрираш, а?