Меню
· Начало
· АРХИВИТЕ_СА_ЖИВИ
· Топ_50
· Рубрики
Капки
дневникът наoorka написа
Кап……… Кап………… Кап…………
Надигам натежали от съня клепачи. В мрака, отсреща върху раклата, мъждука зеленикавия циферблат на часовника, а луната се блещи през тюленото перденце. Два и половина. Обръщам се на другата страна и се унасям в сладката прегръдка на съня.Кап… достига за кратко до потъващото ми съзнание, и бързо избледнява…..
Отново се събуждам…. минали са само няколко минути…
Вдишвам от достолепния мирис на старата къща, който неизменно извиква у мен спомени от детството ми…. Зимника, с висящите калъпи бабек, уханията на прясно вино от старата бъчва, и влажната пепел от огнището… Баба ми, приседнала върху някакъв дънер пред пукащите върху една обгоряла тенекия големи червени чушки, и дядо ми – заканително клати пръст към въртящата се около току що издоеното мляко котка.
Кап.....… Звукът, на който до сега не обръщах внимание, и вероятно причината да съм буден в тез късни доби, започна свенливо да свива гнездо в мисълта ми. Кап…… Надигнах се и погледнах през прозореца, но дъжд не валеше. Дори и ветрец не подухваше. Загледах се в странно застиналите клони на старата круша, призрачно разкривени на фона на почти пълната септемврийска луна и мекото и сияние в нощта. Кап…. Натрапчивото капене продължаваше и взе да ме човърка…. Измъкнах се изпод меката завивка и нахлузих някакви дрехи. Отидох до кухничката да погледна, но чешмата си беше суха. От там в банята. Проверих по ред бойлера, казанчето, водомерите, тръбите… всичко си беше съвсем сухо. Кап…. Излязох на двора. Обгърна ме хладината на нощта. Запалих цигара и приседнах на стълбите пред къщата…. От някъде изкряка кукумявка, долетя далечен лай на куче и отново всичко потъна в тишина. Кап.... сякаш по отчетливо се чу. Да. Звукът идваше някъде отвън…. Надигнах се и излязох от двора. До тухлената оградата беше паркирана колата ми, точно под подаващата се наполовина круша навън. Може би капеше роса от клоните по колата. Но не. Нямаше и помен от капки. Кап…. Върнах се обратно, налях си една доза скоч, палнах нова цигара и пак приседнах на стълбите. Облегнах се назад на лакти и се загледах в луната. Бяхме вече втората половина на септември. Както винаги, лятото се беше изтърколило неусетно и докато се обърнеш, то вече си бе отишло. Още месец най-много, и се почваше с дъждовете, мъглите и разкаляните пътища. Кап…. Звукът идваше някъде от ляво. Довърших кехлибарената течност на един дъх, смачках фаса в бетона на стълбите и се вмъкнах в къщата. Разтършувах се из джунджуриите в стария шкаф и намерих един очукан фенер. Пробвах го – светеше. Излязох отново на двора и запристъпях плахо в тъмницата по посока звука.
Кап…. се чу досами мен…
Насочих фенерчето, и какво да видя!
В старото ламаринено корито, подпряно на стената, седи една мишка и яде кромид лук, а от очите и капят едри сълзи….!!!

Публикувано на 14-10-2009 @ 00:00:00 EEST от blondie
 
В тази рубрика
· търси в рубрика: дневникът на
· търсене в статии от: blondie


най-четената статия в: дневникът на:
Из дневника на дядо Коледа

рейтинг на статия
средна оценка: 4.86
Гласове: 50


отдели само 1 секундичка и гласувай за статията:

отлично
мнооо добре
добреее
Regular
лошооооо

опции

 разпечатай статията разпечатай статията

Свързани теми

дневникът на

коментарите са си собственост на тоя дето ги поства. ние не носим никаква, ама никаква отговорност за съдържанието им.

анонимниците не могат да тургат коментари. аре да се регистрираш, а?