Меню
· Начало
· АРХИВИТЕ_СА_ЖИВИ
· Топ_50
· Рубрики
Гъбена яхния
дневникът наoorka написа
началото на лятото, 1997 г.

Понеделник e, отиваме командировка към язовир Копринка. С Владо ще мерим там поредната опорна мрежа. Сутринта всичко точно, товарим там на служебния автомобил тотални станции, призми, триноги, куфари, радиостанции, багажи, абе нормалната олелия около командировка на геодезисти. И по живо, по здраво, потегляме към Казънлък. Пътуването минава прилично, лаф моабед с колегата Владо и Краси Розата – шофьора ни. Спиране тук там за по кафе, по фас, пикане и т.н.Пристигнахме някъде следобед, настанихме се по гостните, на бърза ръка окупирахме всички възможни контакти с безбройните зарядни и батерии, които мъкнем с нас. Уговорихме с началника на района кои хора ще ни помагат утре и след това се отправихме към Казънлък, та да си понакупиме кльопачка и пиячка за вечерта, пък и за следващите дни.
На другия ден, като се прибрахме от работа, гледаме още една кола пристигнала от София. Оказа се, че е главния ни сис-админ - демек Дългия. Ама верно си беше дълъг. Едно почти двуметрово брадато гръмогласно мъжище.
Два компютъра беше домъкнал и щеше да опъва там неква мрежа. Заварихме го при началника на язовирния район, заседнали на по аперетивче и развързал кучетата, типично по сис-админски. Нали знаете как е при сис-админите. Карат най-добрите коли, имат най-мощните компютри, плуват най-добре, готвят най-добре, чорапите им миришат най-хубаво и т.н...
Владо обича да ходи командировка с мене, защото добре се справям с кулинарните въпроси и знае че гладен няма да остнае. Вечерта се спретнахме да приготвим трапезата. Само че, се бехме събрали накуп нещо много кулинари. Щото и Иво, шофьора на Дългия, го знам, че добре се оправя в кухнята. Та така ставахме трима заедно с Дългия, разбира се. Аз скромно се оттеглих от творческия процес, захващайки се да правя салата, Иво се хвана там с некви мръвки на скарата, а Дългия обяви, че ще прави гъбена яхния, адски специалитет. Носеха цял плик гъби. Владо като лаик в кулинарната област, единственото, с което можеше да помогне е да поизмие нещо, та се захвана да мие гъбите, обаче Дългия веднага го спря:
- Чакай Владко, на мама и на татко, не се мият гъби така, гъби се мият с чалъм. Ей сега ще научиш нещо ново.... Абе Иво, ние брашно взехме ли???
- Ами не – вика Иво.
- Нищо бе, тук не може да няма останало из кухнята - и взе да отваря шкафовете поред. В един от тях намери някво наилоново пликче с брашно според него и нададе победоносен вик.
- Ела ся да видиш как се прави – обърна се към Владо. Изсипа гъбите в една тенджера, изсипа и част от брашното върху тях и след това ги заля с вода. И почна да ги бърка и търка с ръка.
- Скиваш ли как избеляват – рече Дългия – е това е номерът. Запомни го, че да изненадаш жена си следващия път. Нема кво да си играете да ги белите и други сложнотии.
- Абе Дълъг, ти сигурен ли си че това е брашно?
Обръщам се, гледам Владо зяпа в плика с намереното брашно от Дългия и го гледа насмешливо... А Дългия естествено веднага скача:
- Абе кво ли ти разбира китарата на тебе?...Брашно е, разбира се.... Я изчезни от тука, че ми пречиш и без друго. Ареее...баста!
И така, приключихме в кухнята и се настанихме на една маса във всекидневната. Сипахме по един ракиджос, турнахме си по една салата и разпънахме лакардийте. Дългия отскача чат пат до кухнята да гледа как върви яхнията. И така, на сладки приказки времето си минаваше, телевизора нещо си бучеше за общ фон, а от кухнята вече се разнасяше приятния аромат на гъбки, лучец, магданозец....
Най-накрая господин баш готвача след поредния рейд до кухнята се върна с тенджерата в ръце и тържествено обяви, че специалитетът му е готов. Сипахме си по една порция да изстива, докато допиваме. По едно време Иво си боцна една гъбка, после втора и вика:
- Абе Дълъг, нещо нагарчат....
Дългия веднага се зае да дегустира.
- Нагарча ти главата – вика – това е от гадния дим на Малкия – имаше предвид мене, понеже аз единствен пушех.
Боцкам и аз от гъбките да пробвам. Бе нагарчат си, даже бая си горчат.
- Баси, горчат бе Дълъг – викам.
- Абе на тебе с тея цигари квото и да хапнеш ще ти горчи бе – ми се отяжда Дългия – екстра са си гъбките.
Владо пробва и той.
- Абе има нещо по особено, ама може и от ракията така да ми се струва.
- Естествено, че ти се струва, Малкия пушач ни изтрови тука с тея цигари – продължава да дудне Дългия. Той като бивш страстен пушач, сега проявяваше особена нетърпимост към пушачите.
И занагъва гъби. Владо и той се захвана. Иво чопна малко отгоре - отгоре и заяви, че няма да ги яде.
- Еми кат си залухав – яж само месо – вика Дългия – Малък, и ти ли няма да ги ядеш бе?
- Не – категорично отказвам.
Аз по принцип съм си малко особен в това отношение. Стори ли ми се, че нещо не е наред в едно ядене, повече не го докосвам, може и нищо да му няма. Ама на мен от тоя момент нататък си ми е гадно, и това си е....
Естествено Дългия го прие като лична обида, обяви, че нищо не разбирам, язък, че съм се пишел кулинар и още куп глупости издрънка....

Събуждам се на другата сутрин, главата ми е на мястото си, значи всичко е точно. Гледам обаче Владо на съседното легло нещо ми зеленее.
- Кво става бе - викам му - нещо зле ми изглеждаш?
- Абе мааани... - провлачва - цела нощ ме боля корем, не можах да спъ кат хората....баси....
- Абе тия гъби да не са били отровни бе – ебавам го, макар, че много добре знам, че бяха най-обикновени култивирани печурки...
- Ебъ ли му мамата кви са били.... – отговаря Владо с измъчен глас....
Ставам и се отправям към кенефа. А от там тамън се измъква Дългия, ама и той нещо сив зелен такъв....
- Дълъг, кво става бе? Да не си ял отровни гъби? – Хиля му се насреща, ама нещо не му е до бъзик. Само ме поглежда от горе и нищо не казва. Поне да ме беше предупредил да не влизам в кенефа. Щото вътре....о, боже....не се диша... Абе явно си имаше нещо гнило в тая работа с гъбите снощи....
Викам си, я да ходя да се изпикам навън зад бунгалото, на теферич, че тук може и да не оживея. Отключвам външната врата, а отпред гледам бай Илия – един от работниците.
- Добро утро – поздравява човека
- А, бай Илия, добро да е, кво става?
- Ами искам да взема нещо от вътре, ма влез с мен де, че ми е неудобно да влизам така кат има някой....
- Еми окей бе, айде ела, виж си там кво ти трябва...
Влиза бай Илия в кухнята и отваря точно шкафчето, дето снощи Дългия намери брашното в него. Гледа, отваря и другите вратички, присвива устни....па вика:
- Абе оня ден видех, че тук беше останало едно пликче с лепило за тапети от ланския ремонт, та рекох да го прибера, ама де ли е отишло, кой го знае....
Публикувано на 21-10-2009 @ 18:32:20 EEST от blondie
 
В тази рубрика
· търси в рубрика: дневникът на
· търсене в статии от: blondie


най-четената статия в: дневникът на:
Из дневника на дядо Коледа

рейтинг на статия
средна оценка: 4.8
Гласове: 20


отдели само 1 секундичка и гласувай за статията:

отлично
мнооо добре
добреее
Regular
лошооооо

опции

 разпечатай статията разпечатай статията

Свързани теми

дневникът на

коментарите са си собственост на тоя дето ги поства. ние не носим никаква, ама никаква отговорност за съдържанието им.

анонимниците не могат да тургат коментари. аре да се регистрираш, а?