Меню
· Начало
· АРХИВИТЕ_СА_ЖИВИ
· Топ_50
· Рубрики
Германецът
по света и у гъзoorka написа
средата на лятото, 1996 г.

Първият път, за който си спомням, че някой се е обръщал към мен с „ей, шоп-е”, беше през далечната осемдесе и пета година. Тогава бях на първата си ученическа бригада в едно Айтоско село на име Лясково. Основното училище в Младост-II таман се беше превърнало в гимназия „Алберт Айнщайн”, от където в началото на девети клас ни изпратиха на бригада за грозде в споменатото село.

Когато три години по късно се озовах в елховската кашимерия, обръщението "шоп-е" си беше нещо традиционно. След още две години вече бях студент във ВИАС, и „ей, шоп-е” чат пат продължаваше да се чува...Не че ми правеше някакво впечатление де.... може би защото просто не знаех що е това шоп....
След като се дипломирах през май, деведесе и четвърта, лятото изкарах на Приморско при едни приятели като помощник, първоначално правейки палачинки и в последствие разливайки питиета на импровизирания бар в една каравана. Безименното ни заведение, намиращо се точно срещу тогавашното лятно кино, и в съседство с кметството на Приморско, разбира се беше известно като караваната на „шопите”, които правеха най-яките палачинки, и беше единственото място в радиус двайсе километра, където звучеше хард и хеви. Средата на септември се прибрах в София, защото трябваше да започна работа, при това по специалността, която съм завършил.... Рядък шанс по онова време...

И така, вече работех като геодезист в едно предприятие, което се занимаваше със следене на деформации в язовирните стени. Работата ми беше свързана с доста командировки из страната.
И тогава...
....съдбата ме срещна с истинският ШОП.
Казваше се Пачо.
И не просто Пачо, а Германеца.
А според Германеца - немците са изгустирана работа - не може да се наричат германци.
Защото истинският германец е от село Герман!!!
Та-а-а, истинският Германец изглеждаше по следния начин: як мъжага, бивш гребец, около един и осемдесе, мустаци, почти прерастващи в бакенбарди, захапка тип френски булдог, няколко липсващи предни зъба, и там ухания на бира, чесън, пот, чорапи – в най-различни комбинации. Еспадрили с непознаваем за науката цвят, шушлякови къси гащи и раздърпан потник... Тони Дачева и оркестър „Кристал” бяха неговите идоли, а Драгана Миркович беше направо извънземна....
За него тайни нямаше в нито една област на живота.... Еле пък в ебането, пиенето и шофюрлука.....Това геодезията, геологията, геометрията – те тва са пълни простотии.... Както веднъж ми каза, седейки си в колата, докато аз наблизо, под лекия дъждец газех в една кал около триногата:
- Е-е-е-й, Мите, Митееее...., да беше учил още три месеца, едно шофьорче кат мен да беше станал, ся нямаше да гнявиш в калта тука....

И така, една от поредните ми командировки беше към ТЕЦ „Марица-изток 2”, където с колегата Владо трябваше да измерим опорната мрежа на един сгуроотвал. Разбира се шофьор ни се падна Германеца.
Аз тогава въобще и не подозирах с що за кретен ме среща съдбата.... Довтаса с една бяла Лада Нива. Натоварихме апаратурата и багажа и се отправихме посока Димитровград.
Вече пристигнали в района, където наблизо имахме среща с останалите от екипа, се отклонихме от шосето и продължихме по добре утъпкан черен път сред едно поле. В далечината вече се виждаше въпросния сгуроотвал, когато пред нас, на сред пътя се появи една огромна локва, клоняща към миниатюрно блато.
Гледайки Германеца как е набримчил Нивата право към гьола, Владо му вика, че ще е по-добре да минем отстрани, че да не затънем. А това, да даваш акъл на шоп кво да прави, се оказа груба грешка. Защо ли? Защото, както нагледно ни бе демонстрирано, шопо ще направи точно обратното на това, което си му казал.
- Де бре де, я пъ ти! – вика Германеца - ся че я прегазим тая локва като бесна крава тèле.
И...люмбууррр... С пълна газ се заби точно по средата на гьола....Последва плясък, заля ни мощна вълна рядка кал. И....естествено затънахме, баш кат свини в блато.
Обаче.
Един Германец никога не губи самообладание!
- Ей ся че включим и преднио мост да видиш ка че издърпа – вика Германецо въодушевен. Сръга скоростните лостове и даде газ!!!
Е...., не издърпá.....
Окопахме се още по зловещо в калта.

И така, седиме на полето омазани до под колене в кал, гледаме колата, чиито бял цвят остана само спомен от преди десетина минути, а Германеца чеше рошавата си кратуна и гледа някак си съсредоточено в страни от пътя. Проследих му погледа и видях обекта, привлякъл вниманието му - някаква купчина камъни.
Както казах, един Германец не губи самообладание в никакви ситуации.
- Ей ся че ви покажем как че се измъкнем...
Аз му викам:
- Абе дай да се обадим по радиостанцията на наще да дойдат с некоя УАЗ-ка да ни издърпат бе, че глей на кво се напраихме... дрън, дрън, глас в пустиня....
На бърза ръка направи 3 тигела и домъкна цяла камара камъни...
- Абе Пачооо... – почвам аз, ама се едно на камъните говоря...
- Чекай бе – вика Пачо – стига лаял, трай малко дееба, ся че ти покажем как че стане работáта....нема за кво да се обаждаш...
Нагази в калта, отвори багажника, измъкна един чук, лост и някакъв платнен чувал ( ...хм??? ). Връчи ни ги, че да му ги подаваме като кажел.
Картинка!
Двамата с Владо, коскуджамите инженерини, седим там като плашила, аз държа чука, Владо лоста и чувала, и се чудим ся в кво ли още се забъркваме....
Не се чудихме дълго.
Герман-ският терминатор хлопна капака на багажника с такъв замах, че за малко да издуха предното стъкло, и с един скок се озова в калта. Придърпа камънаците и ги занарежда под гумите. Две ръце щръкнаха изпод колата и се чу:
- Чукоооо – подадох му чука. Нещо заблъска там.
- Лостооо – и Владо му подаде лоста...
Последва яко блъскане, стържене, путки майни, стринкини, лелини и кви ли не още.
Най-накрая изпод колата изпълзя "мумията", позабърса се с платнения чувал ( ха, ето за какво му трябвал ), и без да му мигне окото се настани на шофьорската седалката. Свали стъклото, погледна ни гяволски, така както може да погледне само един истински гяволит Германец, даде една беззъба усмивка и рече:
- Момчета, глейте ся кво става....
Тия думи като ги чуя, инстинктивно се приготвям за някаква неприятност. А като се има предвид и кой ги изричаше...мале, мале... Като по сигнал с Владо панически се изнесохме на прилично разстояние. А герман-ският тарикат включи на скорост и срита газта.
И братче...., като се разлетя една кал, и като затракаха тия ми ти камънаци от долу по колата, не е за разправяне... Екшън, майно льо юнашка... Резултата беше плачевен. Освен че колата си остана все така затънала, ами потроши и нещо по генерацията отдолу, щото Нива-та почна да реве бетер Саранска мечка.
Германеца слезе от колата псувайки бясно, навря се отново в калта и пак се почна:
- Чукоооо....
- Лостоооо...
- Еиййй.... дайба мааму, упре у мостоо....
Е в тоя момент вече нервите на Владо не издържаха, развика се на Германския гении да престане с простотиите си и се обади по радиостанцията на колегите да дойдат да ни измъкнат от свинщината.....

Та това беше първата ми среща с Пачо, истинският Германец, 100% натюрлих оригиналише шоп. За зло или за добро, не беше единствената. В последвалите ми пътувания с него, не веднъж ме е вкарвал в идиотски ситуации и подобаващи излагации .... Е, за сметка на това пък, сега има какво да разказвам.... Ае наздраве!!

Публикувано на 29-10-2009 @ 12:35:52 EET от blondie
 
В тази рубрика
· търси в рубрика: по света и у гъз
· търсене в статии от: blondie


най-четената статия в: по света и у гъз:
РЕЧНИК НА ЖАРГОННИ ДУМИ И ИЗРАЗИ В СЕВЕРОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ

рейтинг на статия
средна оценка: 4.95
Гласове: 49


отдели само 1 секундичка и гласувай за статията:

отлично
мнооо добре
добреее
Regular
лошооооо

опции

 разпечатай статията разпечатай статията

Свързани теми

по света и у гъз

коментарите са си собственост на тоя дето ги поства. ние не носим никаква, ама никаква отговорност за съдържанието им.

анонимниците не могат да тургат коментари. аре да се регистрираш, а?