Меню
· Начало
· АРХИВИТЕ_СА_ЖИВИ
· Топ_50
· Рубрики
Конкурс не като другите
злоборадостноDemonwind написа
Преди десетина дни в сърцето на Обединена Европа се проведе конкурс. Не какъв да е конкурс, а Необикновен конкурс.

"...Тя се казва Терез ван Бел. В събота, 10 октомври, тя получи титлата Мис SDF. (Дълго се чудих над това съкращение - звучеше ми странно, като НЛО, докато накрая намерих обяснението на сакралната абревиатура - означаваше Sans Domicile Fixe (без дом, или казано на уличен жаргон, без покрив над главата си - бел. авт.)). Дамата на 58 години, родена в стария централен брюкселски квартал Скаарбек (сега населен почти на 100 % с носещи чалми и фереджета субекти, често ходещи по улицата, облечени с чаршафи и с "Аллаху Акбар" на уста, четящи Корана на невръстните си 5-6 годишни синове - бел. авт.), спечели една година безплатно настаняване в една къща, която се дава под наем. Терез се състезава с девет конкурентки, които пък ще бъдат поставени под специално наблюдение, целящо да им осигури постоянна заетост. Една от организаторите на конкурса, Алин Дюпортел, е бивша Мис Бездомник. В интервю за телевизията, тя обясни, че конкурсът не е "конкурс за красота, а цели да покаже, че и жените, живеещи на улицата, имат място под слънцето..."

Да, това не е шега, колкото и тъжно и гротескно да звучи. Значи в "развитите демокрации" вече започнаха да се провеждат подобни конкурси. В Белгия например такива хора дори попадат под своеобразна специфична "защита" от гонения на полицаи, местни власти, скинари и др. Както и другата категория - на т.нар. sans papier (без документи) - лица, голяма част от които са с произход извън Европа и живеещи в новите гета на европейската мегаструктура, наречена ЕС. Обезличавайки по този начин градове, били доскоро еталон за град, като Париж, Амстердам, Барселона, Брюксел, Мадрид... SDF се наблюдава в особено голяма степен в Белгия и Франция, като засяга, за разлика от категорията "без документи", предимно местно население, като възрастовата граница застрашително намалява, а социалния статус също търпи метаморфози - вече се наблюдават цели семейства (голяма част от тях с деца), живеещи на улицата. Тъжна гледка, която съм виждал с очите си. Малки потомци на Гаврош, само че не в Парижките потайности от 18-19 век, а в началото на 21 век... Деца на хора, загубили всякакво желание за живот, дали от климата, дали от света, в който живеят или просто така, от мързел, липса на стремежи и презадоволеност.
От другата страна на барикадата са работещите, изхранващи двете горни категории. Половината заплата на редовия белгиец например се стопява в данъци. За да храни именно тези, които (в огромната си част) сами са избрали да живеят на улицата и тези, които са дошли в неговата страна, за да живеят без документи, на гърба му, впиващи гладни очи в големите светещи хипермаркети още от входа.
Малко по-нависоко са работещите на ръководни или други, значително по-добре платени длъжности. Повечето от тях са "живи мъртъвци". Хора, които реално умират на по 30 - 35 години, а ги погребват, за протокола, в широк диапазон от 50 до 70-80 (понякога и по-рано, зависи от промяната на статуквото, която в плановете им се изключва напълно и при настъпване ги убива за кратко, но мъчително — уволнение, развод, банкова измама с последващо разорение и др.). Това са хората, които получават достатъчно, за да препълнят огромната количка за пазаруване веднъж седмично (като после съответно ще изхвърлят поне половината от храната, която са купили), ходят за най-много десетина дни през годината на море (просто защото така е прието да се прави, а тези, които са различни и си позволяват да отидат на море например за 1 месец, са "нередовни"), а през останалото време от иначе сравнително големия си отпуск ремонтират къщите си. Къщите, заради които са се "оженили" не за човека до себе си, а за банката, за поне 30 години напред, а докато са млади и все още не са го направили, живеят под наем и съхраняват дрехите си в кашони от банани в мазетата, където вадят прането с приятен дъх на чисто от пералнята и го окичват на сушилката, поставена вътре, за да се умирише на мазе и мухъл (простирането навън, дори в задните дворове, се счита за признак на висша простащина и не се толерира. Аз обаче съм си български "простак", който цял живот си е простирал прането на открито и не мириша на ковчег, когато облека сакото си). Къщите, в чиито стаи, въпреки приличните дворчета, се отглеждат по едно-две огромни кучета, които понякога серат и пикаят там, редом с децата, а миризмата може да прогони и най-свирепия тигров комар на света. Децата, които живеят без никаква ценност, а обяда си го поглъщат, седейки на мръсния под на някоя метростанция (да видиш млади хора, добре облечени и насядали на земята е нещо нормално за Брюксел, докато преди години в София така седях на плочките с няколко сараошина в центъра, пиейки гроздова по обед, а хората ни отбягваха като прокажени).
Иска ми се сега баща ми да беше жив. Той работеше работа, която предполагаше доста пътувания в чужбина по онези времена, дори из "забранения" Запад, разговорите за който бяха табу и предвиждаха сигурна "заетост" в някой решетъчен "курорт" за поне едно десетилетие. Когато се върнеше от "Запада", носеше един куп снимки, а по време на семейните вечери разказваше как е там, на "свободата", а всички го слушаха в захлас. Наричаше Париж "друг свят". Иска ми се сега да беше жив и да го заведа, да види "другия свят" и да каже струвало ли си е всичко.
Все пак, за разлика от тях, ние имаме едно много голямо предимство — нашите родители са живели целия си живот в мечти — за по-добър свят, като "другия" на Запад. Ние поехме мечтите от тях, за да могат много от нас да видят, че всичко е било една чудовищна илюзия, а действителността е повече от жестока. За да живеем в надежда, че някой ще направи ако не света, то поне Родината по-добро място за живеене, учейки се от грешките на сегашните "образци". И че никога няма да организираме конкурс Мис или Мистър Клошар, децата ни няма да бъдат манекени на Винпром или проститутки по витрините на новия Содом - Амстердам, а родителите ни завинаги ще могат да се успокоят, макар и вече не сред нас...
Отново се понасям по потока на работата, слагам слушалките и си пускам музиката....
....Who can say where the road goes, where the day flows — only time....
Публикувано на 16-11-2009 @ 00:00:00 EET от blondie
 
В тази рубрика
· търси в рубрика: злоборадостно
· търсене в статии от: blondie


най-четената статия в: злоборадостно:
Darwin Awards

рейтинг на статия
средна оценка: 3.76
Гласове: 17


отдели само 1 секундичка и гласувай за статията:

отлично
мнооо добре
добреее
Regular
лошооооо

опции

 разпечатай статията разпечатай статията

Свързани теми

злоборадостно

коментарите са си собственост на тоя дето ги поства. ние не носим никаква, ама никаква отговорност за съдържанието им.

анонимниците не могат да тургат коментари. аре да се регистрираш, а?