Меню
· Начало
· АРХИВИТЕ_СА_ЖИВИ
· Топ_50
· Рубрики
Как Хелоуин унижощи българската традиция
хахо и хохоDemonwind написа
Наскоро отмина един типично български празник - Хелоуин.Празникът всъщност е толкова стар, колкото е и тъп.

Измислен е от древните келти в миналото, а сега се чества от податливи българи и други западни държави. Същността му е хората да се маскират на различни страховити създания, а децата да просят бонбони по къщите. Ние обаче за разлика от „нормалните“ страни, нямаме нужда от специална нощ, на която да се правим на страшни, защото стъмни ли се, улицините ни се изпълват с достатъчно изроди, извратеняци и ненормалници, които също търсят облаги, досущ като децата с тяхното „трик или бонбони“.
Дори често се срещат тези, които търсят или продават бонбонки, но от по-специалните, дето изменят представата за време и пространство. Ако пък въпросните лица не търсят облаги или вие не им ги предоставите, минават на алтернативата - трик, след която най-често ви е разбит носа или сте останали без портфейл.
Разбирам единствено децата. Те искат да ядат сладко. Това, което те не разбират е, че нашите бонбони са в пъти по-вредни от тези на Запад и много често ги получават от хора, които искат да се отърват от същите тези деца догодина. Затова, скъпи деца, ако някой ви се стори прекалено щедър, си имайте едно наум.
Много глупава идея, свързана с Хелоуин, е да се правят тиквени фенери. Тиквите не са създадени за осветителни тела, а за ядене. Ядат ги предимно прасетата. Хората също ги ядем, но и ние сме един вид прасета, така че се вписваме.
Празникът у нас е известен и като Вси светии, само дето не става ясно кои са тия вси светии. Аз знам за Свети Георги, Свети Валентин, Свети Никола, Свети Бойко ... Свети Влас и други светии. Но съм сигурен, че никой от изброените не би искал да има общо с Хелоуин.
Българският аналог на Хелоуин (деца ходят по къщите и събират блага) е Лазаровден. На Лазаровден обаче ходят само лазарки, лазари няма. Истинско вътрешно удоволствие носи малкото момиче, облечено в народна носия със сплетени цветя в косите. Пък ти изпее песен, а ти доволен му дадеш някое яйце. От няколко години обаче Лазарки няма. Вместо това има Хелоуин, а с него и деца, които не носят народни носии, а носят скъсани чаршафи и грозни маски. Не пеят български песни, а ръмжат и викат като банда пияници. Плюс това не искат яйца, освен ако не са шоколадови, разбира се, и то не за друго, ами защото са пуснали новата серия играчки в тях.
Ефективен начин за справянето с дразнещите групи от деца и гаранция, че те няма да се върнат догодина е следният метод. Когато на вратата ви се позвъни и чуете "Трик или Бонбони?", отваряте и със светкавични действия забивате шамар на най-близкото до вас дете, след което задължително му вземате всичко, което е събрало до тук.
Незнайно защо празникът започна да се празнува у нас, без дори да е християнски. Не искаме новини на турски, обаче нямаме нищо против да муфтим хората за бонбони посред нощ. Идеята идва от Америка, Англия и други държави без нормални празници като нашите, на които единствената цел, е да се напиеш до припадък. Неясно остава защо чужденците не вземат някой от нашите празници. Да речем Гергьовден би могъл да се интегрира успешно във Великобритания. Джорджовдей звучи идеално. Там отглеждат достатъчно овце, следователно могат да жертват някое друго агне в името на доброто здраве, докато не е плъзнал агнешкият грип. А агнешкият грип е един от най-коварните, активизира се предимно около 6 май и е изключително смъртоносен, най-вече за самите агнета.
В Америка пък биха могли да хвърлят кръст в ледено студена вода, точно като на Богоявление. Американците са ненормален народ, така че никой не би търсел логично обяснение на гмуркането в отвратително студена вода посред зима. Нещо, което в България се обяснява с простото „за здраве". Да си мислят американците, нашето здравеопазнаване работи на 6 и вместо с "бронхопневмония", често се прибираме с "просто настинка". Няма пари за по-сериозни болести, кризата ги е ударила и тях.
Като видя маскираните деца в нощта на Хелоуин, които всячески се опитват да бъдат страшни и зловещи, много често наистина се плаша. Плаша се, защото виждам как изглежда бъдещето на страната, а то изглежда така: грозна маска, тежка неграмотност и найлоново пликче с бонбони...

Препоствано от beasta.Blog.bg
Публикувано на 01-12-2009 @ 00:00:00 EET от blondie
 
В тази рубрика
· търси в рубрика: хахо и хохо
· търсене в статии от: blondie


най-четената статия в: хахо и хохо:
Перфектният ден!

рейтинг на статия
средна оценка: 4.35
Гласове: 20


отдели само 1 секундичка и гласувай за статията:

отлично
мнооо добре
добреее
Regular
лошооооо

опции

 разпечатай статията разпечатай статията

Свързани теми

хахо и хохо

коментарите са си собственост на тоя дето ги поства. ние не носим никаква, ама никаква отговорност за съдържанието им.

анонимниците не могат да тургат коментари. аре да се регистрираш, а?