Меню
· Начало
· АРХИВИТЕ_СА_ЖИВИ
· Топ_50
· Рубрики
Между виното и свинята развод няма
как да прекараме...Demonwind написа
През 30-те години на миналия век в България, по-точно в едно малко планинско и винско градче било създадено сдружение. Но не някакво синекурно сдружение като днешните, както много хора ще си помислят, ами истинско и с напълно идеална цел.

Трима местни сараоши - Икинди Гошо (прякорът му бил още от най-младите години, когато още няма и икиндия и вече бил готов картоф), Геле и Таралюлю - основали сдружението "Деветте магарета". Тримцата никога не изтрезнявали, а около тях царели смях и веселие. Затова и били любимци в организацията на баш пиянчугите. На всеки Атанасовден тържествено раздавали дипломи с изтипосани на тях девет ухилени и зачервени магарета с чаши вино в предните копита. Документът гласял:
"Дава се настоящото удостоверение на Х, в уверение на това, че е издържал необходимите изпити, за да бъде приет в дружеството." Следват предметите и оценките по шестобалната система — пиене на ракия, на вино, на лимонада (тук кандидатът трябва задължително да има "слаб 2") и т.н. В сдружението пиели не с чаши, а от бакъри. Пиели, докато спрат да шават.
По едно време тримцата основатели се запилели по родните си места, обаче скоро се върнали, подгонени от скуката и водата. Жив човек не се развежда лесно с хубавото винце...
В живота на сараошите, както и на всички добри и примерни кърканделници, имало купища весели пиянски истории, но само някои са достигнали до наши дни. Обаче пък само какви...
Триото варяло ракия край реката. Опитвали, опитвали, докато накрая преминали в полутечно състояние. По едно време Геле тръгнал да пикае. Обаче високооктановата течност дотоклова го отнесла, че преджапал реката и се изпикал чак отсреща, на другия бряг. Обаче от джапането в хладната вода взело, че му привършило горивото. Гошо и Таралюлю чули по едно време:
— Помооощ, помощ бре хора, помооощ!
Като обърнали мътни погледи по посока на виковете, видели Геле да клечи на другия бряг на реката. Хайманата не помнел как се озовал на другия бряг и го било шубе да преджапа обратно и продължавал да крещи от пиянски ужас. Двамцата другари му помогнали, обаче станали пишман за което.
Докато спасявали бойния си другар, ракията от казана изтекла и от него потекла вода. Нажалени, с празни съдове, тримцата тръгнали да се прибират. Най-близо живеел Таралюлю. Като го видяла в какъв каяфет се прибира, жена му тутакси грабнала една гьостерица и го подпукала. Таралюлю побягнал от чумата, а другите двама герои, като видели какво ги чака в домашните огнища, също си били камшиците. Да, ама тримата се привличали като магнит и ето че пак се събрали след няма и половин час. Изкарали нощта на топло край ракиения казан и отървали репресиите...
Веднъж тримата мускАтари яхнали магаретата и тръгнали на пазар в едно близко село. Обаче по пътя имало и други села, а във всяко село имало конаци, където се събирали кръчмонавти като тях. Там двукраките магарета така се накаканизали, че зарязали истинските. Магаретата още същата нощ се прибрали у дома, а стопаните им долазили на четири крака към следващото село, после към по-следващото... Накрая се появили у дома след седмица толкова радиоактивни, че въобще не знаели нито къде са били, нито откъде точно идват, нито пък къде са попаднали.
След една "паметна" дата за България в средата на миналия век настъпили гладни и мракобесни години. Тримата другари обаче не се предавали и подобно на героите от един филм, добил популярност почти половин век след подвизите им, се били заклели пред Дявола и Бога, че падне ли единия под масата, другите двама веднага ще му подадат бакъра и няма да го оставят да изсъхне. Един ден тръгнали да мелят жито в съседно село. Два дни пили при добри и щедри приятели. На третия тръгнали да се прибират. Да, обаче по пътя го обърнали на политика. Геле вдигнал кръвното на другите двама с брътвежите си за някаква партия. Ония за наказание му свалили чувала от магарето. Низвергнатия им теглил една тънка и дълга, заебал житото насред Балкана и се върнал да си допива там, откъдето бил тръгнал преди малко. Икинди Гошо и Таралюлю мигом му завидели, вързали магаретата за едно дърво и побягнали след него. Намерили се, простили си, прегърнали се по пиянски, казали си по едно "Ти мене у'ажа'аш ли ме?" и захапали бакърите с вино с още по-голям хъс, понеже така или иначе, видели ли пукница, устите им веднага ставала на резба и каквото се допряло но тях, не се сваляло, дорде не лъсне дъното. На следващата сутрин им се губели чувал жито и едно магаре... Решили никога повече политиката да не застава между съюза им, по-траен и от Египетския Сфинкс. Спрели да се дърлят и продължили с вътрешните промивки. Чак след седмица, когато поизтрезнели, взели та смлели зърното в друго съседно село.
След "паметната" дата в малкото градче започнали чудеса. Един ден там се дотътрил агитатор - трезвеник. Непорочният събрал населението в читалището и започнал водопийската си пропаганда:
— Този град е изпаднал в безпътица! Алкохолът трябва да се спре! Ако се наложи - и да се унижощи!!!
Тогава Таралюлю вдигнал ръка и с физиономия на разкопан фараон отговорил простичко на разпаления въздържател:
— Ще го унищожим, другарю, как няма! Ще го унищожим, като го изпием!
Залата възторжено подкрепила съгражданина си, а пропагандаторът позорно избягал и не успял да създаде дружество на въздържателите. Всички в малкото градче били сюичмези (сараоши) - сиреч хора, дето вода не пият...
Трезвениците-агитатори обаче не оставили на мира малкото градче. В невъзможност да се преборят с ферментиралата вода на живота1, те го ударили на морал. Обаче Таралюлю пак ги затапил. Щом чуел приказки за семейство, домашен уют и прочие романтични брътвежи, той отсичал:
— Ще знаете, другари, че най-трайния брак е между пиячката и мезето. Между виното и свинята развод няма!


_________________________________________
1 От наименованието на ракията на френски - eau de vie (вода на живота)
Публикувано на 29-11-2010 @ 14:07:37 EET от blondie
 
В тази рубрика
· търси в рубрика: как да прекараме...
· търсене в статии от: blondie


най-четената статия в: как да прекараме...:
КАКВО E ОБЩОТО МЕЖДУ ИНТЕРНЕТА И КУРА
ОТ ГЛЕДНА ТОЧКА НА ЖЕНАТА

рейтинг на статия
средна оценка: 4.1
Гласове: 20


отдели само 1 секундичка и гласувай за статията:

отлично
мнооо добре
добреее
Regular
лошооооо

опции

 разпечатай статията разпечатай статията

Свързани теми

как да прекараме...

коментарите са си собственост на тоя дето ги поства. ние не носим никаква, ама никаква отговорност за съдържанието им.

анонимниците не могат да тургат коментари. аре да се регистрираш, а?