Меню
· Начало
· АРХИВИТЕ_СА_ЖИВИ
· Топ_50
· Рубрики
Размисли върху слънцето и предстоящата зима
анализиkazandjiata написа
Слънцето се наежи сърдито, наду се като балон и със сетни сили проби съпротивата на нахалните облаци, които го бяха окупирали като тълпа гладни просяци. Протегна лъчите си и докосна земята. Тя се усмихна свенливо и остана безучастна и хладна. Времето застудя и вятъра се пързаляше по осланената трева и с лекота се провираше през обезлистените клони. Слънцето искаше за последно да покаже мъжеството си и да стопли студената Земя, но облаците отново застанаха между тях и влюбените щяха да останат разделени през дългите месеци на зимата. Свижданията щяха да бъдат кратки, ослепително светли, Земята щеше да потрепва и да пази спомена за лятото дълбоко в недрата си…

Зимата е сезонът на „топлината и светлината“. Най-чистия сезон, време от годината, в което всички външни примеси и фактори са отстранени, време в което си проличава истинската природа на нещата. Това, което е камък е камък студено и твърдо като скала. Няма слънчеви лъчи, които да го нажежават, камъкът не може да излъже никого, остава си охладена буца лава и за първи път истинската му природа се оцъкля на повърхността.
Това, което има душа и топлина остава топло дори през Зимата и способно да устои на ветровете и снеговете. Топлината за първи път си пробива път на повърхността и обгръща живота като утроба и го предпазва от студа.
Зимата е като филтър, като цедка, която пресява живота от смъртта, като мощен природен катализатор, ускоряващ вътрешните процеси и като стабилизатор на процесите, които се случват на повърхността. Ако в душата си имаш светлина и топлина, то тя непременно ще си пробие път и ще се разпука като снежно цвете, цвете, необикновено и различно от летните цветя, растение, което се храни не от светлината и топлината на Слънцето, а от светлината и топлината на душата. Зимата е най-светлия и чист сезон, тя притежава сила, необикновена и различна, сила, която да замрази всичко, което е външно, всичко, което може да бъде наречено „причина“. Тогава се създават условия да се прояви истинския живот, това което цъфти и носи собствена светлина и топлина. Хиляди и милиони малки слънца изгряват на повърхността на живота и танцуват под звуците на полярните студове.
Хората са два вида такива с „очи“ и такива „с два чифта очи“. За първите слънчевите месеци от годината са най-важни. Светлината и топлината в живота им идват от Слънцето и колкото по-ярки са лъчите му, толкова по-ясно се открояват формите на предметите. Усещането за светлина създава формата и всичко се сдобива със свойството периферия, сдобива се с кожа. Топлината взаимодейства с обектите и става причина „Живота“ да протича помежду им, всичко се навързва във веригата на живота и природата заприличва на слънчогледова нива. Хиляди и милиони слънчица, които гледат в една посока и Слънцето дирижира живота им, направлява ги по 24 часа и се ражда онзи велик закон на причината и следствието. Слънцето е причината, а живота следствието.
Но има и други хора такива „с два чифта очи“, едните са нормалните очи гледащи навън, а другите са също толкова нормални и реални, но гледат навътре. Те не са някаква фикс идея, а са реални и се намират точно зад нормалните очи, но гледат навътре. Когато нормалните очи са отворени, вътрешните очи също са отворени и гледат проекцията на образа върху душата на човека. Когато нормалните очи са затворени, вътрешните очи са не просто отворени, а са разтворени и лещата им от събирателна е станала свръх събирателна и имат способността да се фокусират върху цялата душа. Те са чувствителни не на външната светлина, а на вътрешната топлина и светлина, която носи човек. Тази, която остава, когато Слънцето го няма, тази която остава, когато нощта се спусне. Тази светлина и топлина, която човек носи със себе си, дори когато Слънцето е палещо и нажежено, тя е независима и има собствен център, от който се ражда. Тя е причина за цъфтежа на зимните цветя. Тя е онзи независим източник, който поражда уюта и топлината в дома, когато времето е мрачно, студено и Зимата е парализирала всички външни фактори, създаващи живот.
Тогава се ражда друг велик закон, закона на синхрона. Хората се превръщат отново в слънчогледова нива, но този път слънчицата гледат в хиляди знайни и незнайни посоки и се радват на топлината и светлината, която напира от дълбините им и търси пътя навън. Всички те са обхванати от една и съща лудост да цъфтят, но този път видима причина няма. Събитието цъфтеж е едновременно, също толкова едновременно като цъфтежа през лятото, но няма причина която да го провокира. Може би някое цвете е цъфнало първо, може би някое е било по-красиво от другите, но това не би могло да бъде причина за масовия цъфтеж на нивата. Живота е там вътре във всяко едно цвете и винаги е бил там и в момента, в който това бъде осъзнато „цъфтежа“ се разнася из нивата като зараза. Няма причина живота да съществува и когато живота разбере това, настъпва празник…
Публикувано на 22-10-2013 @ 10:18:25 EEST от blondie
 
В тази рубрика
· търси в рубрика: анализи
· търсене в статии от: blondie


най-четената статия в: анализи:
ПЪРВОТО ЕБАНЕ

рейтинг на статия
средна оценка: 4.85
Гласове: 7


отдели само 1 секундичка и гласувай за статията:

отлично
мнооо добре
добреее
Regular
лошооооо

опции

 разпечатай статията разпечатай статията

Свързани теми

об-зор на

коментарите са си собственост на тоя дето ги поства. ние не носим никаква, ама никаква отговорност за съдържанието им.

анонимниците не могат да тургат коментари. аре да се регистрираш, а?