За ора от резервато
дата: 25-06-2009 @ 09:35:21 EEST
рубрика: злоборадостно


Докато е жива социалистическата идея, ние ще направим отново България такава, каквато беше - закани се другарят Гъндев на среща с беловласи симпатизанти.

Но не спря дотук – “ще си живеем отново така, както си знаем”, изтърси червеният кандидат-депутат.
Недейте така, другарю Гъндев. Обещайте нещо друго – я по два лева към пенсията, я безплатно моренце през февруари, я по тениска “социализмът е секси” и бастун с гравирано логото на БСП за всеки ваш поддръжник…. Не обещавайте да направите България “каквато беше”, че хората току-виж решили да сложат край на живота на социалистическата идея. А за по-сигурно – и на носителите й.
Защото, другарю Гъндев, обещанията ви са плашещи. “България такава, каквато беше” – тоест, България, в която милицията те взимаше посред нощ, или посред бял ден,и те закарваше в концлагер, защото си “неблагонадежден”. България, в която не можеше да бъдеш студент, защото дято ти е бил “враг на народа”. България, в която “активните борци”, отрочетата им и цялата номенклатурна паплач бяха богопомазани, богоизбрани и недосегаеми – тая ли България обещавате да върнете? България, в която трябваше да чакаш и да плащаш вноски 20 г., докато ти излезе редът за кола – и след 20 г. чакане да ти предложат богат избор от бяла “Жигула”, червена “Жигула”, или кремав “Москвич”… България, в която децата растяха с убеждението, че бананите и портокалите са върха на лукса и зреят само около Нова Година – тая ли България?
Ами, не, другарю Гъндев, благодарим! Някак не искаме България да става “каквато беше”. Не че няма проблеми и сега, но все пак е за предпочитане. И, честно казано, отдавна сме наясно, че и за сегашното положение сте виновни вие. Отдавна се усетихме как тънко ни изиграхте през ‘89-а, и всъщност не излязохте от властта нито за седмица. Цялата ви “промяна” беше една буква в абревиатурата. А относно другата ви закана – че ще я карате,както си знаете – в това ние не сме се и съмнявали.
Но защо не конкретизирате малко за електората си – преведете им го, обяснете им какво значи – че ще крадете, ще лъжете, и ще наказавате всеки, който не ви е удобен. На електората ви това ще му хареса – те обичат да се наказват непокорните. Те са живели в страх и покорност, и това е единствената им награда – да видят как непокорният си получава заслуженото. А като крадете и лъжете, вие затвърждавате властта си в техните очи - така знаят те: злоупотребата е власт, прилагана на практика. Те не се сърдят, когато крадете - те ви гледат благоговейно с просълзени очи и мечтаят внуците им един ден да са като вас - да развяват лозунги от миналия век и да крадат със замах. Със сигурност обещанията ви ще ви осигурят гласовете на тоя електорат – но със сигурност хората с акъла си в България не ви искат. А на 18-годишните не разчитайте – сега ви се радват, щото за соца знаят само от разказите на баба си, но я ги върнете само за ден в “оная България”, да видите как ще ви подгонят с камъни.

статията идва от E-bane - Even Better Than The Real Thing (Literaturen Front)
http://www.e-bane.net

URL-ът на статията е:
http://www.e-bane.net/modules.php?name=News&file=article&sid=2930