Кунчо…
дата: 08-02-2010 @ 09:04:49 EET
рубрика: по света и у гъз


Началото на лятото, 1998 г.

Та седнали бехме с Пепи Дагето и Жоро у кръчмата, дето е на две крачки от язовирния район, да ударим по бира.... По принцип дойдохме до тук да земем некоя шишалка за довечера, тъй като въпросната кръчма се явяваше и смесен магазин. Жоро имал миналата седмица рожден ден, та да почерпел искаше.

Ама айде кат сме дошли, вика Жоро, дай барем да ударим и по една теферична биричка за отскок... Не че вече не бяхме отскочили двамата с Дагето де, докато метахме за костур до преди малко горе на язовирната стена… Тропосахме се на една желязна маса, спомен от соцреализма, и заръчахме по бира и пържени картофи.
Вече се смрачаваше, но времето беше перфектно… Въпреки близкия водоем, нямаше грам комари.... Тия от кръчмата нещо се бяха сбъркали, и вместо традиционната чалга звучеше „Диана Експрес”
- Аре пичове, наздраве – вика Жоро.
Три бири в жизнерадостен танц се срещнаха над масата, издавайки галещ ухото звън. Опънахме по една мощна глътка и палнахме по фас.
- Кво става, нещо ново из управлението – вика Жоро...
- Е пъ кво да става, се същата простотия....се едно не знаеш – му отговарям...
- Знам бе, знам, ма да питам за всеки случай де – хили се Жоро.
Разговора се завърта около обичайни теми, как сме, кво прайме, кой ква драма има с колата, кой къв ремонт прави и т.н.
Освен нас, в кръчмето имаше и още две маси с посетители.
На едната се беше композирала някаква очевидно приходяща двойка с хлапето си, което щурееше между масите. Вероятно бяха почиващи някъде по бунгалата около язовира.
На другата маса се бяха събрали обичайната група местни пияндури. Батьо, Жиката, Минко глухия, Гявола, и още неколко, но които не им помнех заглавията. Сред тях, разбира се беше и Кунчо. Моя приятел, дето се бъзикаше Жоро. Мой приятел, защото нямаше случай, в който да дойда по тоя край, и да не ме засече все някъде. В интерес на истината, винаги беше много учтив. Поздравяваше ме, питаше ме как съм, как върви работата, и накрая разбира се, дали не искам да пием по бира, което всъщност означаваше дали не искам да го черпа една бира. Аз съответно му взимах заветната бира и си продължавах по пътя, съпроводен от благодарности и пожелания за здраве.
Тамън бехме поръчали по още една бира, когато Жоро се присети за Кунчо и ми вика:
- Абе Митак, ти знаеш ли, че твоя приятел от съседната маса, Куньо, беше охрана на портала за около месец?
- Стига бе – викам – как па тая пиянка некой ще го сложи охрана? Щото нещо немам спомени да съм го виждал трезвен.
- Що бе - хили се Жоро - знайш ли с къв хъс носеше службата... Слушай ся да ти разправям. Преди две седмици некаде, идва Ифа-та от база Пазарджик и карат един агрегат за жичкаджиите. А тоя нашия, спрял ги на портала и се почнало:
- Стой, на къде?
- За язовирната стена – отговори ли му.
- От къде идвате?
Обясни ли му. Показали му служебни карти и т.н.
- Кво карате?
Взело да им писва. От Пазарджик до тук не е малко път...
- Тротил – избъзикали го....
Ма Куньо от де да ти знае кво е тротил... чувал я бил тая дума, ама... На него само бири и ракии му се въртят из главата.
- Кво да предам на шефа? – продължил Кунчо със строг глас.
- Да приготви детонаторите....
- Добре, ай влизайте!
След което прилежно се обадил на началника на язовира и му докладвал:
- Шефе, идва един камион с тротил за стената, и казаха да приготвите детонаторите...
Ха ха ха! Яко! Хилиме се с Дагето, баси и малоумника... А Жоро продължава:
- А оня ден идва главния дерибей... Куньо го сприра. Тоя обяснява какъв е, що е, ама на! Куньо вече на обеснения и карти не вярва. Малиййй, а оня е бесен нервак!!!! Вдигнал луд скандал, как може да не знае кой е управителя на системата и т.н.... Обаче Кунчо не го пуска да влезе и тва си е, първо се обадил на началника на язовира, и докладвал:
- Алооо, шефе, тука напъва да влезе един, дето се е развикал, че бил некав управител.... да го пускам ли? Еееей, спукахме се от смех, нема такъв цирк.... След два дена Куньо го уволнили.
Тия истории два дена по късно и от шефа на язовира ги слушахме...та па са хилихме.
И така, на сладки приказки, времето лека полека си напредваше....
Изрудягите от съседната маса вече бяха яко горе на черешата и дигаха сериозна гюрлунтия. Бутаха чаши, бутилки, падаха вилици, псуваха се един друг, псуваха държавата, властта, кмета... всичко наред...
На другата маса пък се опитваха някак си да прилъжат хлапето да спре да хленчи, щото явно му се беше приспало вече и опъваше нервите на мама и тате, а те имаха да си допиват.... Обаче колкото повече го увещаваха, че всеки момент си тръгват и да изтрае още малко, то толкова повече надуваше гайдата. От време на време спираше за малко, ама след това пак се присещаше и хленченето продължаваше с нова сила. Баща му явно реши да пробва отколешния номер от своето детство, със заплахата за лошия чичко. И му вика:
- Ваньо! Слушай ме сега, мойто момче! Стига се лигави, щото ще кажа на ония чичковци да ти се скарат – и сочи масата с пияндурите.
Наш Кунчо както си беше с гръб към тях и нещо грачеше, незнайно как, обаче ги чу. И явно реши да помогне на злощастните родители. Обърна се на стола си, при което за малко не се изтресе на земята барабар с дружката му, за който се хвана в отчаяните си опити да запази равновесие. Направи една изкълчена физиономия, която би трябвало вероятно да е страшна, и на която дори и Джим Кери би завидял, дигна заплашително ръка, свита в юмрук със стърчащ показалец, и я заклати заканително към хлапето.
Малкия притихна и се ококори срещу пияния дзвер...
- Ето, виждаш ли! – рече таткото назидателно....
А разкривената пияна муцуна, в подкрепа на таткото рече:
- Еиийчшш, малккхиъъъ, дъ слуушъш татку си, чщи щи ти ибъ майкътъ....статията идва от E-bane - Even Better Than The Real Thing (Literaturen Front)
http://www.e-bane.net

URL-ът на статията е:
http://www.e-bane.net/modules.php?name=News&file=article&sid=3011